Diabetes Mellitus (DM2)

Diabetes mellitus (suikerziekte) is een stoornis waarbij de hoeveelheid suiker (glucose) in het bloed te hoog is. Suiker komt uit de koolhydraten in onze voeding. Koolhydraten zitten bijvoorbeeld in brood, aardappelen en rijst en in zoete producten zoals jam, limonade, koek en gebak. Glucose is belangrijk voor het lichaam omdat het energie levert aan onder andere de spieren, hersenen en het zenuwstelsel. Insuline is een hormoon dat gemaakt wordt in de alvleesklier en dat ervoor zorgt dat de lichaamscellen glucose uit het bloed opnemen.

Hoe ontstaat Diabetes?

Diabetes ontstaat door een tekort aan insuline, of doordat lichaamscellen minder gevoelig zijn geworden voor insuline. De cellen kunnen dan minder glucose uit het bloed opnemen. Daardoor wordt het glucosegehalte in het bloed te hoog.Diabetes ontstaat door een tekort aan insuline, of doordat lichaamscellen minder gevoelig zijn geworden voor insuline. De cellen kunnen dan minder glucose uit het bloed opnemen. Daardoor wordt het glucosegehalte in het bloed te hoog.

Er zijn twee vormen van diabetes:

  • bij type 1 diabetes maakt de alvleesklier nauwelijks insuline. Deze vorm komt vanaf de kinderleeftijd voor
  • bij type 2 diabetes zijn de lichaamscellen minder gevoelig geworden voor insuline. Deze vorm ontstaat meestal pas na het veertigste jaar, maar komt steeds vaker ook op jongere leeftijd voor, met name bij mensen die te dik zijn. Erfelijkheid speelt een rol. Als u van Marokkaanse, Turkse, Surinaamse of Hindoestaanse afkomst bent, heeft u een verhoogd risico op diabetes type 2.

 

Gezond eten diabetes

Expertiseteam Diabetes

U bent door uw huisarts verwezen naar het Expertiseteam Diabetes. In deze folder leest u wat u van deze afspraak kunt verwachten.
Wat is het Expertiseteam Diabetes?
Uw huisarts heeft u doorgestuurd naar het Expertiseteam Diabetes omdat de huisarts graag een persoonlijk behandeladvies ontvangt van het Expertiseteam. Met het advies van het Expertiseteam kan uw huisarts u beter helpen.

Meer informatie

Diabetesvereniging Nederland (DVN)

Diabetesvereniging Nederland (DVN) komt op voor de belangen van alle mensen met diabetes. Goede zorg en voluit leven met diabetes, daar zetten wij ons voor in! 

Jaarlijkse controle glucosemeter

De meeste bloedglucosemeters zijn erg betrouwbaar. Om dit zo te houden, adviseert de Diabetes Vereniging Nederland om de glucosemeter jaarlijks te laten controleren. U kunt uw glucosemeter laten controleren in het Slingeland Ziekenhuis. Tegelijkertijd bekijken we of u de handelingen van het prikken en het meten goed uitvoert. U kunt een afspraak maken bij het secretariaat van het Laboratorium in het Slingeland Ziekenhuis telefoonnummer (0314) 32 94 07. 

Veilig de weg op met diabetes

De meeste mensen met diabetes kunnen veilig deelnemen aan het verkeer. Wel zijn er bepaalde risico’s. Of u diabetes type 1 of 2 heeft, maakt daarbij niet uit. Vooral belangrijk is de medicatie die u gebruikt. De risico’s zijn het grootst als u medicijnen gebruikt die een hypo kunnen veroorzaken.

Voetzorg bij diabetes

Als je diabetes hebt, kun je problemen krijgen met je voeten. Vooral wondjes aan de voeten komen veel voor. Je kunt voetproblemen voorkomen door goed voor je voeten te zorgen en ze vaak te controleren.

Fundusscreening bij diabetespatiënten

Als gevolg van suikerziekte (diabetes mellitus) kunnen er beschadigingen optreden binnen in het oog. Zonder dat al direct het zien wordt aangetast kunnen er toch afwijkingen aanwezig zijn in het netvlies.

Voeding

Heb je diabetes, dan speelt voeding een belangrijke rol om zo gezond mogelijk te blijven. Hoe zit het met koolhydraten en vetten? Wat als je je eetpatroon wilt veranderen? En mag je alcohol? Hoe maak je gezonde keuzes?

 

Sponsor van Het BeterBoek
Wij nemen deel aan het maatschappelijke zorgproject “Het BeterBoek” voorde kinderafdeling en dagbehandeling in het Slingeland te Doetinchem.
Een ziekenhuisopname of dagbehandeling is voor een kind een ingrijpende gebeurtenis. Zeker voor heel jonge kinderen. Een goede voorbereiding en begeleiding kunnen veel angst en onzekerheid wegnemen. Het BeterBoek helpt hierbij. 
Mede dankzij onze deelname krijgen kinderen die opgenomen of behandeld worden gratis Het BeterBoek van Bureau Méteau uitgereikt!

Huisartsenzorg Oude IJssel logo
Huisartsenpost - Huisartsenzorg Oude IJssel Spoedeisende klachten

Contactgegevens

Amphionstraat 67
7001 DP Doetinchem
085- 4854000
info@hzoij.nl
(dit mailadres is niet voor medische vragen en/of foto's en wordt niet gelezen tijdens de avond-, nacht- en weekenddiensten)

Volg ons ook via