“Hoe brengen we leefstijl meer onder de aandacht?”

Tijdens een terugkoppeling van de CQ Longzorg krijgen Ankie Vrielink (huisarts) en Hilde Bruins (praktijkondersteuner) het gevoel dat ze meer aandacht kunnen besteden aan leefstijl. Op dit thema is nog veel meer winst te halen voor de patiënt. “Hoe kunnen we leefstijl nu meer onder de aandacht brengen?” En het plan voor een flyer ontstaat!

Hoe kunnen we leefstijl nu meer onder de aandacht brengen?

Al brainstormend wordt ook de nieuwe co-assistent Annabel Broekhuis erbij betrokkenen. We willen iets pakkends meegeven aan de patiënt, iets waarmee het onderwerp op een positieve manier onder de aandacht gebracht wordt. “Een flyer die je op de koelkast kunt hangen met een magneet, een eyecatcher en een reminder tegelijk”, aldus Ankie.
De insteek is om leefstijl bij de COPD-patiënt onder de aandacht brengen. Maar Annabel vertelt dat ze al gauw tot de conclusie komen dat de inhoud van de flyer niet alleen op de COPD patiënt van toepassing is, meer voor een veel bredere doelgroep.

Hetzelfde formaat als een recept

Annabel neemt het ontwerp van de flyer op zich en het eindresultaat is een flyer met een pakkende kop en een duidelijk boodschap. Een overzichtelijke flyer op A6 formaat met herkenbare afbeeldingen. Ankie vertelt dat er heel bewust voor het  A6 formaat is gekozen. “Het  is hetzelfde formaat als een recept, dus heel handig om op de praktijk zelf af te drukken. Er is een mooie kleur groen (actief en aansprekend) gebruikt en iets dikker papier.”
“De doelen op de flyer zijn laagdrempelig en voor iedereen haalbaar,” aldus Hilde. “Vandaar ook de keuze voor 200 gram groente en niet voor 250 gram want 200 gram groente is vaak al moeilijk genoeg.”

 

Positieve ervaringen

Huisartsenpraktijk Hof van Cambridge werkt nu ruim twee maanden met deze flyer en de ervaringen zijn positief. Ankie en Hilde vertellen dat ze tijdens een consult de flyer, als het even kan, onder de aandacht brengen. “Wat vindt de patiënt zelf belangrijk? Waar wil de patiënt aan werken? Hierdoor krijgt het consult een heel andere dynamiek en de patiënt komt zelf in actie. Samen kun je dan de te nemen stappen en doelen verkennen“.

In het HIS wordt altijd een notitie gemaakt over wat er besproken is rondom leefstijl zodat tijdens een volgend consult de eventuele stappen besproken worden.