Regio Oude IJssel is koploper in Nederland

meter-hzoij

Als projectleider GLI ben ik trots op de huisartsenpraktijken in onze regio. Zij hebben veel patiënten weten te motiveren om deel te nemen aan een 2-jarig leefstijlprogramma. Leefstijl staat steeds vaker op het vizier binnen de praktijken,” aldus Ilse Porskamp. “Het wordt als medicijn ingezet als onderdeel van de behandeling binnen de chronische zorg of ter preventie van hart- en vaatziekten, diabetes en andere aandoeningen. Het grote aanbod aan gemotiveerde GLI aanbieders in onze regio, maakt dat de praktijken ook makkelijk kunnen verwijzen naar een programma en team naar keuze “.

Gecombineerde leefstijlinterventie | GLI
Met ruim 800 verwijzingen naar de GLI is regio Oude IJssel de koploper in Nederland t.o.v. het aantal verwijzingen en het aantal inwoners. Dit in een tijdsbestek van iets minder dan 2 jaar. Wat een prestatie, daar mogen we trots op zijn in de regio! Chapeau voor iedereen die patiënten door verwezen heeft naar 1 van de 9 GLI aanbieders in onze regio.

COVID-19 en de GLI
De steeds veranderende maatregelen binnen het COVID beleid vraagt het nodige van alle GLI aanbieders, zeker nu fysieke groepsbijeenkomsten niet door kunnen gaan. Via digitale middelen een groep aan zetten tot bewegen, vraagt om flexibiliteit en creativiteit van de GLI aanbieder. De ene aanbieder is hierin al meer thuis dan de ander. Sommige deelnemers missen hierdoor het groepsgevoel en het uitwisselen van ervaringen met elkaar. Een groepsapp of samen bewegen met een andere deelnemer kan een oplossing zijn. Ook in COVID tijd worden er nog steeds nieuwe GLI groepen gestart, hetzij in een aangepast vorm, zolang fysieke groepsbijeenkomsten nog niet mogelijk zijn. Door een chat te starten in VIP met de GLI aanbieder, kun je vragen hoe de begeleiding eruit ziet en of dit past bij de patiënt die je voor ogen hebt.

Motivatie deelname 2-jarig GLI programma
Motivatie is een belangrijke inclusiecriterium voor deelname aan een tweejarig programma. Als er andere problematiek speelt die het volgen van een twee jarig programma in de weg staat, stel dan een verwijzing naar de GLI uit tot de patiënt er klaar voor is om twee jaar lang een GLI programma te volgen.