Topicus live!

17.00 uur. Topicus is live. De confetti is opgezogen en de taart aangesneden. De huisartsenpost is open en werkt vanaf nu met Topicus! Het invoeren van de eerste patiënt….. best spannend.

In 2020 is het informatie systeem van de huisartsenpost vervangen door Topicus-hap. Topicus maakt het mogelijk dat we informatie uitwisselen met andere zorgaanbieders. “Daarbij is het gebruikersgemak veel beter en medische overdrachten vanuit de huisartspraktijken naar de HAP gaan vele malen makkelijker nu,” geeft Richard Linders, medisch bestuurder HZOIJ aan. “Je kunt tijdens de dienst op de HAP al snel zien of er bijvoorbeeld afspraken zijn gemaakt over wel of niet opnemen van een patiënt.” Omdat dit systeem bij bijna alle aanpalende huisartsenposten wordt gebruikt is het voor waarnemend huisartsen ook makkelijker werken op de verschillenden posten.

“Met het eerste telefoontje is het een feit, we werken in een nieuw systeem. Maar het voelde eigenlijk geheel niet vreemd, en dat komt ook door de goede voorbereiding. Vanaf het begin van het project was ik er bij en dat maakt het ook makkelijker. Het was een mooi proces en het is een mooi systeem,” aldus Astrid Kolenbrander, triagist HAP.

“Na ruim 16 jaar met een beetje weemoed afscheid nemen van callmanager, maar vol enthousiasme gestart met Topicus,” zegt Josée Pannenkoek, triagist HAP. “De eerste paar telefoontjes voelden wat onwennig, maar al gauw ging het vlotter en na een paar uur weet je niet beter meer. Ik wens iedereen veel succes en plezier!”

“Na zoveel jaar was ik toch geneigd om bij het inloggen op het icoon Callmanager te klikken maar bedacht nog op tijd dat het nu Topicus moest zijn. Een gebruiksvriendleijk systeem en het recepten maken en icpc codes opzoeken gaat zelf gemakkelijker dan in Callmanager,” vertelt Marly Burger, huisarts in Zelhem.

“Ontzettend fijn dat ik met zulke kundige en enthousiaste mensen (Ariane en Marco van Topicus en de werkgroep triagisten en Irene) mocht samenwerken aan dit project. Lopende het project merkte ik dat we met z’n allen erg uitkeken naar het moment dat we live zouden gaan. Op de dag zelf werd ik toch wel even wat nerveus. Maar zonder zorgen konden we live gaan om 17.00 uur!” Cindy Bulten, projectmedeweker HZOIJ.

Annemiek Heijn, triagist HAP: “Na alle voorbereiding was het super om te starten om 17 uur, met een feestelijk tintje en na een gat in het plafond geschoten te hebben met de confetti, bleef het nog lang onrustig …”