Versterken van het collectief in 2020

Regionaal Corona Centrum Doetinchem

Tijdens haar allereerste vergadering heeft het crisisteam van HZOIJ besloten een regionaal corona centrum (RCC) in te richten. Op maandag 16 maart 2020 word hier voor de allereerste keer over gecommuniceerd naar alle huisartsen in de regio.

“Op woensdag 18 maart om 10.00 uur start het Regionaal Corona Centrum aan de Gezellenlaan 10 in Doetinchem, huidige dermatologiepoli.

Lees meer >>>

Zorghotel

In het begin van de eerste fase van de Coronapandemie heeft het crisisteam al besloten om de samenwerking te zoeken met de VVT instellingen om een verpleegafdeling op te zetten voor patiënten met Covid. Het Zorghotel. In zeer korte tijd is het gebouw ingericht, is er personeel en zijn er huisartsen gevonden die medische zorg kunnen geven. Ook zijn in korte tijd de financiën geregeld.
De mensen die in het Zorghotel hebben gelegen (en nu ook nog liggen) zijn patiënten die versneld het ziekenhuis mogen verlaten zodat er ruimte ontstaat om anderen op te nemen die zieker zijn. Maar er liggen en lagen ook patiënten die thuis niet de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. Het hele project heeft laten zien dat wij in staat zijn om snel en goed nieuwe projecten van de grond te tillen en hiermee is de goede samenwerking met anderen in de zorg verder verbeterd. Een project om trots op te zijn!

“Hoe iets dat isoleert
Ons tegelijkertijd verbindt
De één nog rustig achterover
De ander door paniek verblind
Een heel gemene deler
Het land volledig op z’n kop
Contactloos maar toch samen
Er zit weinig anders op”

Vaccinatie huisarts Rijnstate
Het vaccin met het verhaal...

Vaccineren kleinschalige woonvormen in 2021

De huisartsenpost is op 8 maart 2021 de vaccinatie gestart van 900 bewoners in kleinschalige woonvormen. Het gaat om bewoners van verzorgingshuizen, woonvormen voor ouderen en om woongroepen van verstandelijk gehandicapten.
“Wij staan al enkele weken in de startblokken en zijn blij dat de vaccins nu geleverd zijn. Het betreft het vaccin Moderna. Vanuit de huisartsenpost in Doetinchem gaan we met 3 mobiele teams op pad om de bewoners van 30 locaties te vaccineren. We zijn dan in 3 dagen klaar. Ieder mobiel team rijdt met de spoedauto van de huisartsenpost. Het team bestaat uit een huisarts, doktersassistent en chauffeur. De vaccins vervoeren we in speciale koelboxen met de vereiste temperatuur”, aldus Karen Pijnenburg, directeur bestuurder.

Vaccinatie 'prik' cactus
Team Dichteren

Thematafel De Gezondste Regio

HZOIJ is actief deelnemer aan de Thematafel De Gezondste Regio, een samenwerkingsvorm waarin wij samen met andere zorgaanbieders, gemeenten en ondernemers de krachten bundelen. Ons doel is een Achterhoek te creëren waarin burgers samen langer en gezond leven. De reden dat HZOIJ hierin participeert is dat wij geloven in preventie, innovatie en het bevorderen van zelfregie als een manier om de toenemende zorgvraag te kunnen bedienen met een afnemend aantal zorgprofessionals. Om de gezondheidszorg in de Achterhoek ook in 2030 op een goed niveau én betaalbaar te kunnen houden. In juli is onze gezamenlijke visie gepubliceerd, nadat ook de Huisartsenvereniging Oude IJssel hiermee heeft ingestemd.
Zoals gezegd is ook preventie een belangrijk onderdeel van de visie. Daartoe is op 9 juli het Preventie Akkoord Achterhoek ook door HZOIJ getekend. Het akkoord wil roken, overgewicht en probleemdrinken terugdringen.Jaarlijks sterven hieraan 35.000 mensen, samen de grootste oorzaak van ziekte in Nederland. De Achterhoekse variant gaat een stap verder door ook het geluk van inwoners centraal te stellen; ook dit draagt bij aan gezondheid