Zelftriage geïntegreerd met telefonie

Wij zijn in 2022 gestart met een pilot waarbij de medewerkers van de huisartsenpost in het telefonie scherm kunnen zien wat patiënten hebben ingevuld in de zelftriage vragenlijst op de website van de huisartsenpost. Wij maken hiervoor gebruik van “Moet ik naar de dokter”. Hierdoor hebben we direct de naam en het nummer van de patiënt in beeld, inclusief de klacht waar patiënt last van heeft en het antwoord op de gestelde vragen. Zo kunnen we de patiënten sneller en persoonlijker helpen en wordt de wachttijd aan de telefoon verkort.
Hoe werkt het?
Patiënten wordt gevraagd om “bij twijfel over de klacht” eerst de vragenlijst in te vullen op de website (beschikbaar in 9 talen!), dit kost ongeveer één minuut tijd. De patiënt beantwoordt enkele vragen over de klacht. Als blijkt dat contact met de huisartsenpost nodig is, krijgt de patiënt de mogelijkheid zijn/haar gegevens achter te laten en teruggebeld te worden door de huisartsenpost. Dit scheelt de patiënt tijd en geld. De patiënt wordt meteen na het verzenden gebeld door de huisartsenpost. De triagist ontvangt nog voor de patiënt aan de lijn is de zelftriage en persoonsgegevens in het scherm.
De pilot zal twee tot drie maanden duren en wordt tussentijds en nadien geëvalueerd.
De ontwikkeling van het aantal afgeronde zelftriages gaat van gemiddeld 100 per week in de eerste 5 maanden naar 291 in week 26 en momenteel zelfs 300-400 per week.
Ongeveer 25% van de patiënten die de zelftriage invult, krijgt een zelfzorgadvies of het advies om de eerstvolgende werkdag naar de eigen huisarts te gaan. Het zijn klachten met urgentie 4 en 5. Deze mensen zouden zonder zelftriage wel de huisartsenpost hebben gebeld. Dit betekent dat we 10% minder telefoontjes krijgen. Bij een gemiddelde gespreksduur van 10,5 minuut hebben we dus 15,4 uur tijd in één week is bespaard!