Artsen in opleiding breed opleiden binnen onze regio, zodat zij zich daar uiteindelijk ook gaan vestigen. Dat is het doel van het Longitudinaal Traject dat januari 2023 van start is gegaan. In dit traject werken Huisartsenzorg Oude IJssel, Slingeland Ziekenhuis, Azora en Sensire samen met het Radboudumc aan het opleiden van studenten geneeskunde. De studenten zijn tijdens hun coschappen voor langere tijd verbonden aan het Slingeland Ziekenhuis en lopen hiernaast wekelijks ook één dag stage bij een vaste huisartsenpraktijk of verpleeghuis.
Via het Longitudinaal Traject was student geneeskunde Suzeth Kettering één dag per week werkzaam bij Huisartsenpraktijk Timmers en De Roo (‘s-Heerenberg). We vroegen haar naar haar ervaringen.
Kun je in het kort uitlichten wat het longitudinale traject coschappen inhoudt?
“Het longitudinale traject is een vrij nieuw programma binnen de master Geneeskunde van het RadboudUMC. Gedurende één jaar liep ik als coassistent vier dagen per week stage in het Slingeland Ziekenhuis, en één dag per week in een eerstelijnspraktijk. Deze coschapperioden worden daarbij afgewisseld met theorieperioden waarbij ik niet aanwezig was in de praktijk.”
Kun je een typische week beschrijven tijdens je longitudinale coschappen?
“Op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag was ik aanwezig in het Slingeland Ziekenhuis. Ik nam deel aan de overdracht, zag af en toe zelf patiënten op de polikliniek, liep visite over eigen patiënten op de afdeling, assisteerde bij operaties, woonde multidisciplinaire overleggen bij, en had de kans om op diverse afdelingen mee te kijken.
Op donderdag was ik in de huisartsenpraktijk, waar ik ook mijn eigen patiënten zag, meeliep tijdens het spreekuur van de huisarts/HAIO, mee mocht op huisbezoeken, een dienst meedraaide op de huisartsenspoedpost, assisteerde bij kleine ingrepen en meeliep met de praktijkondersteuners.”
Hoe heb je het traject ervaren?
“Ik heb het traject als leuk, afwisselend en verbredend ervaren. Vooral het werken in de huisartsenpraktijk heeft mijn kennis van zorg binnen en buiten het ziekenhuis aanzienlijk vergroot. In mijn ogen een grote toevoeging aan mijn opleiding aangezien een groot deel van de zorg zich buiten het ziekenhuis bevindt. Gezien het toenemende aantal basisartsen dat werkzaam is in de eerstelijnszorg, voel ik mij door dit traject hierop beter voorbereid.”
Wat zijn de sterke punten van het traject voor jou als student?
“Zoals eerder genoemd, biedt het traject een veel breder inzicht in de zorg en de patiënten an sich. Dit had ik in het ziekenhuis alléén niet op deze manier kunnen leren. Wat ik concreet leuk vond is dat ik dezelfde patiënten vaker heb kunnen zien, maar ook het meekijken in de thuissituatie. Verder is het zien van een patiënt met een kleine klacht en daarbij direct advies kunnen geven en zelf iets kunnen oplossen, natuurlijk ook erg leuk.”
Waarom raad je huisartsen aan om een LT-coassistent te begeleiden of waarom raad je andere coassistenten aan om dit traject te volgen?
“Het begeleiden van een LT-coassistent is niet alleen leuk, maar ook leerzaam en verfrissend voor het gehele team. Door een LT-coassistent te begeleiden wordt daarnaast bijgedragen aan de opleiding van toekomstige artsen die goed voorbereid zijn op het veranderende zorglandschap. In mijn geval heeft dit traject daarnaast al heel vroeg mijn enthousiasme voor het huisartsenvak aangewakkerd.”
Wat zijn de grootste uitdagingen die je tot nu toe bent tegengekomen?
“De grootste uitdaging is het brede scala aan klachten waarmee patiënten komen. Waar ik bij de reguliere coschappen steeds een theoretisch voorblok volg, is dit er niet voor de huisartsdag. Ik kwam dus van alles tegen waar ik nog nauwelijks een idee van had. Om vervolgens onderscheid te maken tussen wat acuut is en wat kan wachten, is als beginnende coassistent ook erg lastig. Gelukkig werd ik hier door de huisarts goed in begeleid.”
Ook benieuwd naar de ervaring van een huisarts? Wouter Boer van Huisartsenpraktijk IJsselpoort (Terborg) vertelde er eerder over op LinkedIn in dit bericht.