Per 1 januari 2024 is Guido Kranenburg nieuwe praktijkhouder binnen HuisartsenCentrum Ulft. Hij heeft de praktijk overgenomen van Harrie van der Wal, die na bijna 33 jaar stopte. Guido was al sinds maart 2021 vaste waarnemer binnen het huisartsencentrum.
In het pand zijn vier praktijken gehuisvest. Samen hebben zij ondersteuning van acht doktersassistenten, vijf praktijkondersteuners somatiek (POH-S) en ouderenzorg, twee praktijkondersteuners GGZ (POH-GGZ), een physician assistant, een praktijkmanager en een aantal waarnemend huisartsen. Guido runt zijn praktijk samen met vaste waarnemer Ellen Steentjes.
HZOIJ ondersteunt en adviseert startende huisartsen richting het praktijkhouderschap. Zo is er bijvoorbeeld een draaiboek en een buddy beschikbaar. We bezochten Guido in zijn praktijk en vroegen hem naar zijn ervaringen rondom de praktijkovername.
Veel jonge huisartsen verkiezen een bestaan als waarnemer boven het praktijkhouderschap. Wat waren jouw beweegredenen om hier juist wél voor te kiezen?
“Het voelde als een vanzelfsprekend vervolg om mijn vak als huisarts in de volle breedte uit te kunnen oefenen: je eigen koers varen, samenwerken met een vast team, invloed uitoefenen op de kwaliteit van zorg en een band opbouwen met je patiënten. Binnen het huisartsencentrum had ik al eens kunnen proeven van het praktijkhouderschap toen er eerder een praktijkhouder stopte en ik en een collega deze praktijk tijdelijk draaiende hielden. Echter op dat moment was de tijd nog niet rijp om de stap naar praktijkhouder te zetten. Toen zich later opnieuw deze mogelijkheid voordeed kwam het beter gelegen en greep ik deze kans. Ook paste deze praktijk in praktisch opzicht beter bij me.”
Er komt veel kijken bij een praktijkovername. Hoe heb je dit aangepakt?
“De vertrekkende huisarts en de praktijkmanager hebben een belangrijke rol gespeeld. Begin 2023 zijn we begonnen met de zakelijke gesprekken. In het laatste half jaar werden deze frequenter en praktischer van aard. Ik had een goede samenwerking met de huisarts en hij fungeerde als mijn mentor. Onze praktijkmanager was al ervaren in het begeleiden van praktijkovernames en heeft me waar het kon ontzorgd. Hierdoor heb ik geen verdere ondersteuning van bijvoorbeeld LHV of HZOIJ nodig gehad. Het is wel fijn om te weten dat ik dit achter de hand heb, wanneer de overname bijvoorbeeld minder goed verloopt.”
Je bent nu bijna 3 maanden geleden gestart. Hoe bevalt het?
“Ik ben nog steeds blij dat ik deze stap gezet heb. Mijn komst werd goed ontvangen door de patiënten; voor hen was ik natuurlijk al een bekend gezicht maar zij vinden het prettig dat ik nu hun vaste huisarts ben. En ja, ik heb als praktijkhouder een grotere verantwoordelijkheid gekregen die ik ook echt wel voel. Anderzijds heb ik nu meer regie over mijn agenda en hoe ik mijn werkzaamheden inricht. Ik zet de expertise van de praktijkmedewerkers efficiënt in en ik heb mijn waarneming goed geregeld. Hierdoor kan ik mijn werk goed combineren met mijn privéleven. Ik woon in Arnhem met mijn vriendin, we hebben samen twee jonge kinderen en ik ben op dinsdag en donderdag thuis.”
Wat is je eigen expertise?
“Voordat ik aan de opleiding tot huisarts begon ben ik werkzaam geweest als arts-onderzoeker en gepromoveerd op vaatziekten en vaatwandverkalkingen. Een ziekenhuisspecialisme was echter nooit mijn ambitie. Eenmaal huisarts bleef ik nog enige tijd artikelen van studenten van de huisartsopleiding beoordelen, maar in aanloop naar het praktijkhouderschap ben ik daar vooralsnog mee gestopt. Ik blijf echter onderzoek en onderwijs leuk vinden. Ik begeleid nu coassistenten maar zou in de toekomst ook graag huisartsen willen opleiden.”
Tot slot: wat is er volgens jou nodig om huisartsen in de toekomst te laten kiezen voor het praktijkhouderschap?
“Het is belangrijk een praktijk te vinden die bij je past. Solopraktijken aan huis zijn bijvoorbeeld niet meer zo geschikt voor de nieuwe generatie huisartsen; zij werken liever binnen samenwerkingsverbanden en willen wonen en werk gescheiden houden. En verder: laat je niet al te bang maken door negatieve verhalen die rondgaan. Goede voorbereiding is het halve werk en je staat er echt niet alleen voor. Vind je het werk als huisarts leuk? Ga er dan voor! Ook ik had wat koudwatervrees, maar met de fijne ervaring die ik heb opgedaan hoop ik nu andere twijfelende of startende collega’s te motiveren en adviseren.”
Door: Frederieke Tankink