Praktijk van de toekomst | “Een symposium dat niet loslaat”

Op 10 april is het dan zover, een inspirerend symposium over de huisartsenpraktijk van de toekomst in de Oranjerie van Kasteel Ruurlo. De ruim 30 deelnemende huisartsen zijn zowel praktijkhouders als waarnemers. De waarnemers worden door een promofilmpje van het HV-bestuur verleidt om serieus na te denken over de mogelijkheden om zich te vestigen in de mooie Achterhoek.

Praktijk van de toekomst

Wat een lef van huisarts Vladan Ilic om de deur van zijn praktijk in Amsterdam (westerdokters.nl) te sluiten en alles digitaal te gaan doen! 85% van de patiënten maakt afspraken via de app of heeft beeldbel contact. De triage doet de patiënt ook zelf. Resultaat is o.a. dat hij minder vierkante meters nodig heeft en 20 minuten tijd heeft voor consulten in de spreekkamer, voor patiënten waarbij dit nodig is.
Na de presentatie van Herko Wegter over de mogelijkheden voor een regio app (om meer digitaal te doen en de krachten in de regio te bundelen) blijkt de meerderheid van de 30 aanwezige huisartsen hier voordelen van te zien. Vanuit HZOIJ gaan we hiermee graag aan de slag, zodat we de huisartsenpraktijken nog beter kunnen ondersteunen. Een mooi voorbeeld is de app van de regio zorg4zeist.nl.

De Kardia Mobile is het presentje voor de deelnemers. Een handzaam apparaatje om hartritmestoornissen mee op te sporen. Uit te lezen met behulp van je smartphone.
Tot slot krijgen we een presentatie van filosoof en futuroloog Ruud Veltenaar. Hij neemt ons mee in de verandering van ons tijdperk. Hij uit zijn zorgen over het groeiend aantal mensen met burn out klachten. Hij geeft ons een inkijkje in de beschikbaarheid en bereikbaarheid van kennis, die als een soort derde cortex via een chip in de mens geplant kan worden. Het belang dat nieuwe generaties hechten aan het toevoegen van waarde aan de maatschappij, bespiegelingen over democratisering etc. Mij is ook goed bijgebleven dat de mens pas in staat is zijn gedrag écht te veranderen wanneer de noodzaak hiertoe groter is dan hijzelf is.

“Al met al een symposium dat mij nog niet loslaat en dat zorgt voor een andere manier van kijken. Ik wil het organisatiecomité daarvoor hartelijk bedanken”.