Irene van Rijn Huisarts in Doetinchem

Samenwerken als vierde kernwaarde van de huisarts

Elke huisarts kan ze dromen, de kernwaarden van de huisartsenzorg. Persoonsgerichte, generalistische en continue zorg. Maar de wereld verandert snel en de huisartsenzorg moet mee.

“In de achttien jaar dat ik huisarts ben, is het vak echt veranderd. De transities in de Wmo, de jeugdzorg en ggz hebben een grote impact op ons werk.

Ik loop elke week tegen de wachtlijsten aan, ik zie dat er personeelstekorten in de thuiszorg zijn terwijl ouderen langer thuis blijven wonen. Maar juist omdat er zoveel verandert, is het belangrijk dat de huisartsenzorg persoonlijk, continu en generalistisch blijft. Zes jaar geleden ben ik in Doetinchem met een solopraktijk begonnen. Ik krijg er steeds meer plezier in doordat ik de patiënten in mijn praktijk steeds beter leer kennen. Dat persoonlijke contact is enorm belangrijk. Vroeger deed je als huisarts alles zelf, nu heb ik een stuk of zeven medewerkers in dienst. En ook al gaan de diabetespatiënten voor controle naar de praktijkondersteuner, ik blijf het belangrijk vinden om patiënten af en toe zelf te zien. Er zullen dingen moeten veranderen om het vak leuk te houden. Het zou al helpen als we de avond-, nacht- en weekenddiensten eerlijk verdelen over alle huisartsen, dus ook de waarnemers. En wat zeker ook meer nodig is, is samenwerken: met de gemeente, de wijkteams, de thuiszorg en de wijkverpleging. Dat zou wellicht de vierde kernwaarde kunnen worden. Als mensen schulden of een verslavingsprobleem hebben, hebben ze andere hulp nodig dan die van mij. En ik kan zelf wel wat meer hulp van de gemeente gebruiken bij het vinden van nieuwe huisvesting. Want ons huidige pand wordt te klein.”

Irene van Rijn
Huisarts in Doetinchem

 

Bron: LHV DE DOKTER – SEPTEMBER 2018