Wat mag je verwachten van de opleidingscoördinator op de huisartsenpost?
“We doen het goed als opleiders in de regio, er zijn nieuwe opleiders bijgekomen waarmee we bijdragen aan het bestaan van het huisartsen vak. Maar ook niet onbelangrijk, toekomstige collega’s laten we kennismaken met de Achterhoek als fijne werkplek.”
Hieronder een uiteenzetting m.b.t. het opleiden, de rol van de coördinator en de mogelijkheden tot uw eigen ontwikkeling als (toekomstig)opleider.
Ik ben Daan Teunissen, samen met Robert Schuurman ben ik praktijkeigenaar in Dinxperlo. Ik ben naast huisartsopleider, kaderarts palliatieve zorg en opleidingscoördinator voor onze huisartsenpost.
In overleg met Kees Vedder, manager acute zorg en de VOHA proberen we de aios zo goed mogelijk op te leiden in het leren dienst doen. We begrijpen dat je als dienstdoende huisarts hierdoor soms juist meer werkdruk, maar soms ook juist minder werkdruk kan ervaren. We hopen op begrip en steun, want we zien het als taak om ook op onze post bij te dragen aan het opleiden van nieuwe goede collega huisartsen.
Een aios zien die volgens de ABCDE benadering een spoedpatiënt goed weet te behandelen: dat geeft me een goed gevoel!
Een paar weetjes:
- Elke aios krijgt voor zijn eerste dienst een introductiecursus over het werken op onze post. Hierbij zijn in principe aanwezig een triagist, de manager acute zorg en ik als opleidingscoördinator.
- Aios hebben vaak specifieke leerdoelen, bijvoorbeeld meer ervaring op doen in de beoordeling van zieke kinderen. Deze leerdoelen zullen ze aangeven bij de dienstdoende huisartsen en triagisten. We houden hierbij uiteraard rekening met de urgentie en wachttijden.
- De huisartsenopleider en aios staan samen garant voor 1.0 fte, het is dus niet de bedoeling om extra consulten in te boeken omdat ze met z’n tweeën zijn. Er is namelijk voldoende tijd nodig om de aios te observeren en consulten na te bespreken.
- 3e jaars aios werken minimaal 5 diensten onder supervisie op afstand, de opleider is dan niet fysiek aanwezig op de post, maar wel direct beschikbaar.
Opleidingsgelden:
We krijgen als huisartsenpost geld om aios op te leiden. Hieronder staat een lijst van mogelijke bestedingen door de aios en de opleider. Zij dienen vooraf altijd toestemming voor de financiering te vragen aan de opleidingscoördinator of de manager acute zorg.
- Opleiders kunnen een 4-daagse (2 x 2 dagen) STAR class volgen bij Schola Medica. Deze scenario training in o.a. ABCDE wordt van harte aanbevolen.
- In het derde jaar is er de optie om een telefoonartstraining te volgen, met als doel leren superviseren en autoriseren van de triagisten en aanspreekpunt zijn voor o.a. politie, brandweer en ambulance. Dit kan op de posten in Nijmegen en Den Bosch.
- Op de huisartsenpost is het mogelijk om met je post te overleggen of er tijdens de eerste dienst die de aios op die betreffende post doet, een waarnemer kan komen zodat je ruimte hebt om in te werken.
Vragen?
Mochten er nog vragen zijn, kijk dan gerust in de Leidraad Diensten op de website van Huisartsopleiding Nederland.
Heb je vragen over het dienstdoen van de aios op de post, opmerkingen of goede ideeën neem dan gerust contact met mij op.